Учените от Университета в Мериленд (UMD) са създали нов изолационен материал от дърво, който е много по-добър от стиропора: по-здрав и много по-екологосъобразен. Техният материал, наречен nanowood, може да бъде във вид на тънки, гъвкави парчета, или на блокове.

И така, какво е nanowood? За да създадат новата изолация, учените използват дървесина и премахват някои от естествените ѝ компоненти, като лигнина, който прави дървото кафяво и твърдо. Крайният резултат е парче дърво, което е бяло и по-малко топлопроводимо, поради факта, че отстраняването на тези компоненти оставя празнини в дървото, което затруднява преминаването на топлината през тях.

Материалът е 30 пъти по-здрав от топлоизолационните материали като стиропор или аерогел. Nanowood блокира поне 10 градуса повече топлина, отколкото носителя на световен рекорд на Гинес за най-добър изолатор – силикагела, както и от стиропора. И докато базираните на вълна или стъкло изолатори могат да раздразнят тъканите на белите дробове или да предизвикат алергични реакции, според учените влакната на nanowood не причиняват тези проблеми.

Nanowood е по-лек от някои от алтернативите си, но в същото време е по-здрав – може да издържа на натиск от 13 мегапаскала. Това означава, че надминава 30 пъти най-здравите използвани в момента топлоизолационни материали.

Според откривателите в бъдеще нанопокритието може да бъде използвано за изграждане на небостъргачи, автомобили и да се използва за защита на чувствителната към топлина електроника на Земята или дори в космоса.

Start typing and press Enter to search